Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Levágva mind, a gaz!

Július 3-án, vasárnap délután szállta meg különítményünk a Wolf-kripta kertjét.

Az eredetileg tervezett, de országos esőt eső hozó szombat délelőtt helyett július 3-án, vasárnap délután szállta meg társaságunk különítménye a Wolf-kripta kertjét, hogy leküzdjük a dudvát, muhart és megtisztítsuk a sírok környékét. Az alábbi tizennégy húzott kesztyűt és porálarcot: Lükő Szabolcs és Örsi Gabriella főszervezők és kertészek, valamint sorra a segéderők: Juhász Péter, Györök Natália, Tóth Avanti Péter, Tóth Avanti Boldizsár, Tóth Avanti Barnabás, Hódi Szabolcs, Glattfelder Tamás, Glattfelder Dénes, Dobos Károly, Janóczki Katalin, Szabó Gábor, Réffy Balázs. A Wolf-család sírkápolnája körüli budatétényi temetőmaradvány mintegy 400 m²-es területén kialakult gaztenger illusztrisabb képviselői méretes Artemisia vulgaris (fekete üröm), Cirsium arvense (mezei acat), Agropyron repens (tarackbúza), Melilotus officinalis (orvosi somkóró) egyedek voltak. A munkálatok megkezdése előtt kisebb küldöttségünk felkéredzkedett a Terv utcai sorház egyik tetőtéri lakásába, hogy madártávlatból készítsen felvételt a kert tisztítás előtti állapotáról.


Hozd az ásót Barnabás!

Az első lépés, a kisebb telepekben vagy magányosan kimagasló, embermagasságú gazok eltávolítása volt. Némely izmosabb, 10–15 vastag szárat növesztett példány kihúzgálásához négy meglett férfi ereje is elkelt. Külön harcot kellett vívni a kesztyűt is átbökő, szintén felettébb szívós mezei aszattal. A hatalmas gyomok tövében már megjelent a parlagfű is. E munkafázisban nagy segítséget jelentettek a legifjabb résztvevők: az Avanti Bé-Bé:) és Dénes, akik ásóval, kapával harcoltak és szorgalmasan hordták a kiszedett gyomokat a bejárat mellett egyre terebélyesedő kupacra.
Seprő a magasban

Elnökünk, Dobos Károly a kápolna belsőt vette kezelésbe. Alapos pókhálózás és portalanítás után seprés következett. Pollenek kint, szálló por bent, az érzékenyebbek tüsszögése adta a taktust a munkálkodóknak.


Valami dög lesz

A gyomok benőtték a kert előtti járdaszakaszt is. Ezeket a betonlapok miatt tövestől kirántani nemigen tudtuk. Kiválóan bevált viszont az élezett, fortélyos célszerszám (saraboló kapa), mellyel a növényeket a kövek rései közül ki lehetett kaparni. Papírszemetet, üres sörösdobozokat és dögletes szagot árasztó műanyag szatyorba csomagolt valamit is találtunk a kerítés lábánál. Utóbbi alaposabb megtekintéséről még a biológia iránt leginkább érdeklődő csapattagunk is lemondott. A csomagot kidobtuk, de az orrfacsaró szag még sokáig kísértett...

Harc a damillal

A nagyobb, vastagabb szárú gyomok kitépkedése után bevetettük a Star Wars-droidra emlékeztető, addig főkertészeink autójának anyósülésén szemlélődő benzines kaszát. Ez aztán vitt szinte mindent – csak egy-egy keményebb szár tépte le a damilt. Ilyekor kicsit szerelni kellett, de a gyarapodó rutin miatt a műszaki szünetek is szépen rövidültek. Feltárult az egyes sírok előtt futó, ágyásszegéllyel határolt egykori keskeny ösvény, megtisztult a sírkövek környéke. A bejárati lépcső lesöpörve, a kápolna körül futó kavicságy megtisztítva. A dszungel kaszált kertté változott. A lemenő nap fényében a zömök sírkövek elnyúló árnyéka akadálytalanul siklott a terep apró lankáin.


Nem akarjuk túlértékelni, amit tettünk. Sikerünk felét a klauzálosok közösségének épülése jelentette. Az első beavatkozás után még bőven és folyamatosan lesz itt tennivaló. Úgy tűnik lelkesedés is.


Réffy Balázs – 2005. július 5.

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (21)