Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

6 éves a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő fórum

November 16-án ünnepelte a fórum létrejöttének 6. évfordulóját a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő asztaltársaság közössége a Budapesti Corvinus Egyetem - Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola ún. Tangazdaságának, a közel 4 hektáros Ó-hegy Udvari (Holfhut) dűlőben lévő Promontor Schola Szőlőskert borpincéjében.

Lokálpatrióta közösség születésnapja

November 16-án ünnepelte fennállásának hatodik évfordulóját a BUDAFOK-TÉTÉNY, múlt, jelen, jövő internetes fórum közössége.

A világhálón megszokotthoz képest is színes társaságot alkotó lokálpatrióták a Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola Tangazdaságának pincéjében jöttek össze. Borkóstoló, vetítés és kötetlen beszélgetés volt a program.

A társaság – amelyben a KGT számos tagja is jelen van – az index.hu portálon működő fórumán minden helyi ügyek iránt érdeklődőt szeretettel vár, a közös értékek megőrzését tűzte ki célul. Ezek az értékek lehetnek kézzelfogható dolgok, mint maga az idén megmentett szakiskola és szőlőskert vagy az itt termő helyi bor. Lehetnek szellemiek, mint a közös ügyekért egy asztalhoz leülni tudó sokféle ember lelkes társasága. És lehetnek emlékek, mint a régi HÉV, a 43-as villamos vagy egy-egy talán meggondolatlanul parlagon hagyott, a semmibe futó rozsdás sínpár.
Mert sok minden látszólag egyszerű és elsőre mellékesnek tűnő részleteken múlik. A jövő is, többek között.

             

Bevezetésként topikunk nyitója, Péter barátunk vont képekkel átfogó ívet netes közösségünk elmúlt hat éves együttléte-együttgondolkodása-együttcselekvése fölé, felidézve nagyobb eseményeket.
Majd házigazdánk, Földesi Gyula az iskola tanára, a Tangazdaság vezetője mutatta be boraikat, több fehéret és vöröset, anekdotákkal és bölcs tanácsokkal fűszerezett előadását nagyon élvezte, időnként jókat derült a társaság. Akadtak sorainkból jelentkezők is, akik lelkesen segédkeztek a borok kitöltésében.

    

A kóstoló után a míves üvegablakok túloldalán rejtőző pincerésszel ismerkedhetett meg – és hallhatott szakszerű magyarázatot a borok kezeléséről –, aki még nem járt odabent. Láthattuk a rozsdamentes tartályokat, az érlelő fahordókat, rácsodálkozhattunk a csodakútra, amelynek egyik csapjából fehér, a másikból vörös bor csordogál, az ígéret földje kovácsoltvas kapujában torpantunk csak meg (kulcs híján) és kívülről vehettük szemügyre a borkülönlegességeket őrző pincevéget.

          

A csiszolt üvegablakok mögött a nagyteremben már javában folyó kötetlen diskurzust kis időre a csepeli különítmény szakította félbe, ismét programmal készültek,

vetített képes előadásuk visszarepített minket az időben, régmúlt villanyosaink és akkori környezetük, a korabeli Budafok és Tétény bemutatásával.
Utána éjszakába nyúlóan tovább folyt az eszmecsere sajtok, borok, almák, a leányok által sütött és hozott finom sütemények társaságában.
Jó volt együtt!

Réffy-Prim - 2007 november


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)