Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

6 éves a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő fórum

November 16-án ünnepelte a fórum létrejöttének 6. évfordulóját a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő asztaltársaság közössége a Budapesti Corvinus Egyetem - Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola ún. Tangazdaságának, a közel 4 hektáros Ó-hegy Udvari (Holfhut) dűlőben lévő Promontor Schola Szőlőskert borpincéjében.

Lokálpatrióta közösség születésnapja

November 16-án ünnepelte fennállásának hatodik évfordulóját a BUDAFOK-TÉTÉNY, múlt, jelen, jövő internetes fórum közössége.

A világhálón megszokotthoz képest is színes társaságot alkotó lokálpatrióták a Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola Tangazdaságának pincéjében jöttek össze. Borkóstoló, vetítés és kötetlen beszélgetés volt a program.

A társaság – amelyben a KGT számos tagja is jelen van – az index.hu portálon működő fórumán minden helyi ügyek iránt érdeklődőt szeretettel vár, a közös értékek megőrzését tűzte ki célul. Ezek az értékek lehetnek kézzelfogható dolgok, mint maga az idén megmentett szakiskola és szőlőskert vagy az itt termő helyi bor. Lehetnek szellemiek, mint a közös ügyekért egy asztalhoz leülni tudó sokféle ember lelkes társasága. És lehetnek emlékek, mint a régi HÉV, a 43-as villamos vagy egy-egy talán meggondolatlanul parlagon hagyott, a semmibe futó rozsdás sínpár.
Mert sok minden látszólag egyszerű és elsőre mellékesnek tűnő részleteken múlik. A jövő is, többek között.

             

Bevezetésként topikunk nyitója, Péter barátunk vont képekkel átfogó ívet netes közösségünk elmúlt hat éves együttléte-együttgondolkodása-együttcselekvése fölé, felidézve nagyobb eseményeket.
Majd házigazdánk, Földesi Gyula az iskola tanára, a Tangazdaság vezetője mutatta be boraikat, több fehéret és vöröset, anekdotákkal és bölcs tanácsokkal fűszerezett előadását nagyon élvezte, időnként jókat derült a társaság. Akadtak sorainkból jelentkezők is, akik lelkesen segédkeztek a borok kitöltésében.

    

A kóstoló után a míves üvegablakok túloldalán rejtőző pincerésszel ismerkedhetett meg – és hallhatott szakszerű magyarázatot a borok kezeléséről –, aki még nem járt odabent. Láthattuk a rozsdamentes tartályokat, az érlelő fahordókat, rácsodálkozhattunk a csodakútra, amelynek egyik csapjából fehér, a másikból vörös bor csordogál, az ígéret földje kovácsoltvas kapujában torpantunk csak meg (kulcs híján) és kívülről vehettük szemügyre a borkülönlegességeket őrző pincevéget.

          

A csiszolt üvegablakok mögött a nagyteremben már javában folyó kötetlen diskurzust kis időre a csepeli különítmény szakította félbe, ismét programmal készültek,

vetített képes előadásuk visszarepített minket az időben, régmúlt villanyosaink és akkori környezetük, a korabeli Budafok és Tétény bemutatásával.
Utána éjszakába nyúlóan tovább folyt az eszmecsere sajtok, borok, almák, a leányok által sütött és hozott finom sütemények társaságában.
Jó volt együtt!

Réffy-Prim - 2007 november


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)