Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

„Apa szerelmes Klauzálba”

A Kárpát-medencét járja, de mindig Budatéténybe tér haza a tiszteletbeli lokálpatrióta. A Budapesti 7 Nap XXI-XXII. kerületi hetilap interjúja dr. Dobos Károllyal a Klauzál Gábor társaság elnökével.


Nem a kerület szülötte dr. Dobos Károly, de kerületi szereplésével kivívta még a lokálpat­rióták elismerését is. Amit szülővárosából, Ka­locsáról magával hozott, azzal magot vetett el Budafok-Tétényben. Megalapítója és elnöke a Klauzál Gábor Társaságnak, amely a közel­múltban komoly elismerésben részesült.

- Hogyan jött létre a Klauzál Gábor Társaság?

Dr. Dobos Károly

Született
:
  Kalocsa, 1962. május 2.
Foglalkozása:
  orvos (belgyógyász), 
  gyógyszerkutató,
  marketingmenedzser
Egyéb tevékenység
  Klauzál Gábor Társaság 
  alapítója, elnöke
Tanulmányok:
  Szent-Györgyi Albert
  Orvostud-i Egyetem,
  Szeged
Család: felesége: 
  Dr. Janóczki Katalin 
  Tárnokon gyermekorvos
gyermekei: Kitty (16) és
  Fanny (18) a Kempelen
  Farkas Gimn. tanulói
- Az egyesület 2004 decemberében alakult egy olyan közösségből, amely már korábban is szervezett közös meg­mozdulásokat. Értékőrző munkákat vé­geztünk, az interneten társalogtunk, de szükségét éreztük egy hivatalos egye­sület alapításának. Klauzál Gábor születésének kétszázadik évfordulója hozta meg ezt az áttörést. Előadásokat kezdtem tartani az ő jelentőségéről és történetéről. A mai tagság ekkor köz­felkiáltással kimondta, hogy alakuljunk meg, hozzájárultak az emléktábla-ál­lításhoz és támogatták, hogy a név nélküli művelődési központ vegye fel Klauzál Gábor nevét. Az alapító tagság húsz fő körül lehetett, most harmincha­tan vagyunk.

-Melyek a legfőbb rendezvényeik?

-A Klauzál Napok Tétényben, ame­lyet április utolsó hétvégéjén rendezünk, elsősorban tétényi helyszíneken, kötődve Klauzál hagyományaihoz. Ed­dig kétszer rendeztük már még. Szom­baton a Wolf-kriptában nyitunk meg egy rendezvénnyel egybekötött kiállí­tást, majd délután a Nagytétényi Kas­télymúzeum dísztermében történészi megemlékezések, előadások hangzanak el neves előadóktól. Vasárnap Klauzál Gábor budatétényi, 1853 április végén kötött házasságának emlékhelyénél, a Szent Mihály kápolnánál kezdünk reg­gel, majd átsétálunk a Klauzál-villához. Ott megemlékezést tartunk az emlék­táblánál, délután iskolások vetélkedője zajlik; majd este kulturális programmal zárunk. A Történelmi Szalont a Batthy­ány Emlékév alkalmából szervezzük, és Urbán Aladár professzort hívtuk meg, hogy a mártír miniszterelnökre emlékezzünk, az ellene lefolytatott per és vértanúsága sokak által nem ismert részleteinek felelevenítésével. Az est október 6-án a Vojnovich-Huszár-villában lesz fél 8-kor.


- Miért foglalkozik egy elfoglalt családos ember ilyen, egyszerű kedvtelésnél többnek nevezhető tévékénységgel?

- Részben családi indíttatás lehet… A dédnagyapám irodalmár, tanár; tör­ténész volt, aki 1918-ban az általános iskolák számára történelem tankönyveket írt, ezekből van is példányunk. Klauzál egy elfeledett személyisége a magyar történelemnek, pedig mai napig állandóan a negyvennyolcas törvényekre, meg a kormányra hivatkoznak. Azonban a paragrafusok valódi tartalmát és a törvényhozók személyét már elfelejtette a magyar társadalom. Sőt, az első független magyar kormányból leginkább Klauzált felejtették el. Őt egyik szélsőséges irányzat sem tudta soha a zászlajára tűzni. Példát mutat a mai kornak is abból az okos, kiegyen­súlyozott politizálásból, és a megoldást kereső szemléletből, amit képviselt.


- Az ő tárcájának olyan jelentősége volt, mint mondjuk ma egy ipari és kereskedelmi miniszternek, nem?

- Ő egy személyben volt földművelésügyi, ipari és kereskedelmi miniszter, amit pedig egyáltalán nem tudnak
róla, hogy ő volt az első egészségügyi miniszter, sőt a postaügyi miniszter is. Neki volt a legtöbb feladata ebben a kormányban. Ő tette a posta nyelvét magyarrá, európai színvonalú intézkedéseket hozott a gyógyszertárak alapításáról. Híres volt az a törvénye, amellyel elkezdte a maradi céhrendszer átalakítását. A negyvennyolcas törvények megfogalmazásában nagyon jelentős szerepe volt. Ezért érezzük szűkségét, hogy méltó emléket állítsunk neki.

- Érez-e valamilyen, nem feltétlenül tárgyiasult megbecsülést?

- Úgy érezzük, hogy értéket mentünk meg. Megmutatjuk azt, ami talán az egyik legfőbb erénye a társaságnak, hogy össze kell fogni egy cél érdekében, akkor az sikerülni is fog. Nem kell túl fennkölt dolgokra gondolni. Például nagyon elfoglalt emberek, orvosok, mérnökök, tanárok, művészek akár éjszaka, a családi pihenés helyett elmentek, és maguk csiszoltak faelemeket, festettek és szereltek, hogy a másnapi kiállítás megnyitóra legyen állvány. Létrejött egy maroknyi emberből álló, értelmes közösségi célokért önzetlenül ténykedő csapat.


- A család hogy viseli az állandó elfoglaltságot? Jut idő például a gyerekekre?

- Szerencsére már elég nagyok, elhagyták azt a kort, amikor naponta dédelgetésre lenne szükségük, a serdülőkor javarészén is túl vannak, és elfogadták, hogy apa ilyen… A kisebbik gyermekem két éve még azt mondta, hogy "apa szerelmes Klauzálba", egyébként ők megértően tudomásul veszik, hogy ezzel foglalkozom.


- A felesége támogat vagy tűr?

- Támogat, hiszen ő is az alapító tagok között van, és azt a számtalan elnökségi ülést, megbeszélést, ami a nappalinkban vagy az udvarunkon zajlik, meglehetősen jól tűri, és mint kisegítő személyzet is közre szokott működni.


- Említette, hogy járják a Kárpát-medencét. Hol jártak eddig?

- A Klauzál-emlékhelyeket kerestük fel Kalocsán, Szegeden, Szentesen, Szegváron, Pozsonyban, tehát Klauzál életének helyszínein. - Összefoglalva, melyek a társaság legfontosabb feladatai?
- Amint már említettem, fő rendezvényünk a Klauzál Napok Tétényben április utolsó hétvégéjén. Második fontos rendezvényünk a Budatétényi Ősök Napja, ez mindig a halottak napjához kapcsolódik, tehát a november elsejéhez legközelebbi hétvégén van. A harmadik rendezvényünk a Történelmi Szalon, amelynek most lesz a negyedik előadása.


- Van-e olyan hobbija, amely nem kapcsolódik a Klauzál Társasághoz?

- Egybeesik a hobbival az egyesület, mert Klauzál Gábor relikviáit gyűjtöm. Nagy öröm ért a nyáron, a Podmaniczky-díj mellett. Felvettem a kapcsolatot Klauzál egyetlen történetírójának volt iskolájával Szegeden. Szmollény Nándor írta az egyetlen monográfiát Klauzálról, ő az akkori felsőkereskedelmi iskolában tanított, ennek az utóda a Kőrösi-iskola, amelynek a könyvtárosa talált egy olyan példányt, amely nincs leltárban, és azt elküldte nekem. Meg vagyok győződve, hogy a mai magyar társadalom számára is van mondanivalónk. A klauzáli szerep hiányzik a mai magyar társadalomból. Kiegyensúlyozott, középutas, okos, megfontolt, haladó politizálás, az értéket szem előtt tartva.


Rodics Dániel – 2007. október 4.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)