Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Beszámoló májusi egyesületi rendezvényünkről

Második alkalommal gyűltünk össze a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpont emeleti termében

Második alkalommal gyűltünk össze a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpont emeleti termében, hogy egyesületünk futó eseményeinek megvitatása mellett meghallgathassuk meghívott vendégünk, Kincses Katalin tanárnő „Kistétény-Budatétény története” című előadását.

Indulásként rövid beszámolók hangzottak el az elmúlt hónap rendezvényeiről, elsősorban Joó Ernő helytörténész „Budatétény története dióhéjban” című előadásáról, melyet május 12-én, a budatétényi Szent Imre Közösségi Házban tartottunk meg, másodsorban a Lics-család pákozdi pincészetének május 19-ei felszentelési ünnepségéről, melyre társaságunkat is meghívták (bővebben ld. a külön összefoglalót).

Második napirendi pontunkként áttekintettük futó ügyeinket.

Előrelépés történt Juhász Péter tagtársunk javaslata alapján megfogalmazott tervünkkel: a budatétényi Rózsakerttel szemközt felállított három óriás kockán, a Konstruktív művészeti projekt keretében megvalósítandó „Rózsakert virtuális emlékmű”-című vetítéssel kapcsolatban. Megkaptuk ugyanis a Konstruktívosok beleegyezését, mely szerint Szabó Gábor tagtársunk által elkészített rózsaképekből és Márk Gergely rózsanemesítő bevonásával megszerkesztendő kvízkérdésekből összeállított anyagunk két hétig futhatna a Nagytétényi úti kockákon. Rajtunk hát a sor!

Dobos Károly elnökünk beszámolt első pályázatunk sikeréről: a budatétényi sírkert ápolásával kapcsolatban megbeszélést folytattunk a XXII. kerületi önkormányzattal. Ennek eredményeként született meg az a gondozási szerződés, melynek első lépéseként június 8-án reggel 8 órakor hivatalosan is átvesszük a Wolf-kripta kulcsait. Tehát: „nyolcadika, nyolc óra”! (Bővebben ld. a külön beharangozót.)

Körvonalaztuk nyári túraprogramunkat: a Markó László tagtársunk szervezte „Egy Nap Csongrád megyében, Klauzál Gábor nyomában” címet viselő, Szegvár és Szeged Klauzál-vonatkozásait felkereső, június 25-ei kirándulásunkat. (Bővebben ld. a külön beharangozót.)

Prim György tagtársunk felvetette, hogy a havi rendszerességgel futó rendezvényeink helyszínéül szolgáló művelődési ház-béli emeleti termet névadónk képeivel külsőségeiben is némileg „Klauzálosíthatnánk”.

Bartos Mihály tagtársunk – egyesületünk jelesebb alkalmainak emléket állító díszes emlékkönyvre tett múlt havi javaslatát megtoldva – egy bőrkötéses, merített papíros, csodálatos albummal ajándékozta meg a Klauzál Gábor Társaságot, melyet ünnepélyesen át is nyújtott Dobos Károly elnökünknek. Az emlékkönyvet mindannyiunk egyetértésére még azon minutában, közfelkiáltásra Klauzál Krónika néven „anyakönyveztük”. Köszönjük a nemes felajánlást!

 

Közös ügyeink megvitatása után végre meghallgathattuk vendégünk érdekesnek ígérkező előadását. (Bővebben ld. a külön összefoglalót.)

Az est végén Prim György tagtársunk meglepetéseként bemutatott – az 1913-ban módosított, 1886-os keltezésű budafoki és az 1915. utáni budatétényi – kataszteri térképekben gyönyörködhettünk, többek között nyomon követve az új ismeretekben bővelkedő előadás mozzanatait. A térképi bogarászások háttereként s az előadásban is bemutatott kistétényi kőfejtő kőművesek által fáradságosan kivájt barlanglakások emlékeként a vetítőn megcsodálhattuk Szabó Gábor tagtársunk fotóriportját, a 60-as évek végén, az óbudai gázgyár ként, nehézfémeket, ciánt és más veszélyes vegyületeket tartalmazó gáztisztító masszájával eltömedékelt budatétényi katakombák mentesítésének „marsbéli” képeit.

2005. június 6.

Hódi Szabolcs


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)