Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Díszpolgárok negyedik találkozója

A szabadságharcos köszöntése.
A XXII. kerületi díszpolgárok köszöntésének ötlete a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő Asztaltársaság lelkes tagjaihoz fűződik, de mint társszervező, a rendezvény meghívóján évek óta a Klauzál Gábor Társaság is szerepel. 2007-ben Priska József Tamást köszöntöttük a Lics-pincében.

 

Nem véletlen, hogy a képviselők választása idén Priska József Tamás, 56-os szabadságharcosra esett. Az ünnepelt egyik nyilatkozatában szerényen elhárította a túlzott dicséretet, mondván a megtiszteltetés nem kizárólag személy szerint neki, hanem az egykori srácoknak, öregeknek, az összes hősöknek és a XX. századi diktatúrák meghurcoltjainak állít emléket. Mert emléket kell állítani nekik, megérdemlik. De hogy a kötelező évfordulós elérzékenyülésen túl mi más foglaltatik az elismerésben, azt elragadó beszédében a tavalyi kiválasztott, dr. Szincsák József fogalmazta meg. Ő is az egykori srácot idézte meg, az 1956-ban 20 éves, ifjú Priskát, akit a lehető legkeményebb döntés elé állított az élet. Harcolsz, talán belehalsz, nyomorultul eltipornak, vagy legyintesz és alámerülsz; így szólt a kérdés. Priska József Tamás az elsőt választotta, ennek minden következményével együtt. Neki a szabadság kellett, a lélekből fakadó igazság békéje az elhallgattatás komisz és süket csendje helyett. Tett, nyomott hagyott a világban, ezért minden köszönet megilleti. Az áldozat nélkül, amit ő és társai hoztak, a világ szegényebb és kilátástalanabb lenne – szólt a díszpolgártárs ünnepi méltatása. Mert ez is szép szokássá vált, hogy a soros ünnepeltet mindig az előző év választottja köszönti. A lánc így halad, így adják át egymásnak a kézfogással a díszpolgárok Budafok-Tétény lakóinak elismerését. Nem kérdés, hogy kit melyik és milyen színű testület jelölt, nem kérdés, hogy erről-arról, divatos de lényegtelen bolondságokról ki mit gondol. Nem azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami közös, ami összeköt. Ebben foglalható össze a találkozót szervező közösség állásfoglalása a helyi dolgokról, ez a gondolat pedig élő kifejezést és megerősítést nyer a hagyományos, március végi, díszpolgárköszöntő összejöveteleken.

A programot szokás szerint dr. Mészáros Péter nyitotta meg, sorra véve az eddigi díszpolgárok, többségükben jelen lévők, egy elfoglaltsága miatt hiányzó valamint a már elhunytak érdemeit. Az üdvözlő szavak és Priska József Tamás beszéde után dr. Dobos Károly kért szót, aki a tagságának nagy részével jelen levő Klauzál Gábor Társaság nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a kezdeményezést, hogy a kerületi művelődési ház felvegye Klauzál Gábor nevét. Mint az korábban többször is elhangzott, a társaság azért is tudott hatékonyan és lendülettel érvelni a kitűzött cél érdekében, mivel a díszpolgárok az ötletet két évvel ezelőtti hasonló találkozójukon egyhangú lelkesedéssel, közfelkiáltással támogatták. A Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ jó példája volt az értelmes, napi torzsalkodásokon túlmutató sikereknek, amilyeneket a civil szervezetek reményeink szerint mind gyakrabban tudnak majd elkönyvelni.

A Müller-pékség kiflijeivel, sajtokkal, körözöttekkel, kiváló Lics-borokkal megterített hosszú asztal mellett ülő vendégek Bartos Mihály különleges történelmi vonatkozásokkal fűszerezett bélyegbemutatóját, Ambrus Károly tárogatójátékát, Vaskó Zsolt doromb-, duda-, tilinkózenéjét és rögtönzött hangszertörténeti előadását valamint Prim György elmúlt egy év eseményeit felelevenítő vetítését élvezhették még.

Az index.hu internetes topikjából kialakult valódi asztaltársaság és lelkes lokálpatrióta közösség szabad emberekből áll. Olyanokból, akik megtehetik, hogy kötelező feladataikon túl, maguk örömére felfedezzék a környező világ értékeit, legyenek azok bélyegek, régi hangszerek, cserjék és virágok, egykori nagyjaink gondolatai és relikviái. Szabad elhatározásból, maguk örömére, de a végül is a tágabb közösség javára. Szabad elhatározásból szabadnak lenni – erre tette fel életét a most ünnepelt Priska József Tamás. Ahhoz, hogy együtt legyünk ma, az ő áldozata és kitartása is kellett.

Réffy Balázs – 2007. április

 

Képek >>>


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)