Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Tárlatvezetés ínyenceknek - a Kastélymúzeumban

Gótika, reneszánsz és manierizmus - Bútortól a kályháig.
A Kastélymúzeum „ínyenc”-programjának keretében a közönségnek lehetősége nyílik - szakirányú művészettörténészek segítségével - mélyebb és behatóbb ismeretekre szert tenni. A program könnyedségét kamarahangverseny, különlegességét borkóstoló nyújtja.

     A Kastélymúzeum különleges szombat esti programját a díszteremben a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar Egyesület nyitotta egy 20 perces kiskoncerttel.

     

     A szép, hangulatos műsorról társaságunk kérésére Szebegyinszkiné Németh Beáta, az egyesület elnökasszonya röviden az alábbiak szerint szólt: 

 „Ennek az alkalomnak a gótika, a reneszánsz és a manierizmus volt a témája, melyhez a reneszánsz zenei korszakból választottunk darabokat.
A műsor összeállításakor a korstíluson kívül további két szempontot vettünk figyelembe: egyfelől magyar szerző alkotta , másfelől mai hangszereken is előadható mű legyen. (Ritka ugyanis az olyan együttes, amely a reneszánsz kornak megfelelő autentikus hangszerekkel rendelkezik, s ezen tudja korhűn bemutatni az akkori zenét, hiszen a mai hangszerek a reneszánszt követően egy évszázaddal később alakultak csak ki.) 


          A műsor a következő volt: 

          Eszterházy Pál: Harmonia caelestis – részletek 
          Farkas Ferenc: Öt tánc és Hat tánc 

     Eszterházy Pál nevéhez fűződik a Harmonia caelestis gyűjtemény, mely 55 kantátát tartalmaz. A zenekar ebből választott ötöt.
     Farkas Ferenc XX. századi zeneszerző, aki vonószenekarra és kamarazenekarra dolgozott fel reneszánsz dallamokat. Az Öt táncban a Kájoni János erdélyi ferences rendi szerzetes által kiadott zenei anyagú kódexében szereplő dallamokat dolgozza fel. A Hat táncban pedig a lőcsei tabulatúrás könyv dallamaiból válogat.”

* * *

     A zenekar nagyszerű előadása után az esti közönség a kiállítás földszinti termeit járta végig Vadászi Erzsébet és Balla Gabriella művészettörténészek vezetésével, a fabútorok (ládák, szekrények székek … ), és a kerámia-alkotások (kályhák, tálak …) stílusát, jellegzetességüket, keletkezésük korát és történetét, hajdani alkotóikat és tulajdonlóikat is felidézve, a szokásos tárlatlátogatások idejét messze túlhaladva még sohasem hallott részleteket is kifejtve, melyet a lelkes látogatók nagy élvezettel hallgattak.

  

  

     Honlapunk szűk keretei közt nem is teszünk kísérletet a kitűnő tárlatvezetés bővebb ismertetésére, kérésünkre azonban Vadászi Erzsébet a múzeum néhány kiállítási darabjáról rövid ízelítőt adott a Bútortörténeti kiállítás a Nagytétényi Kastélymúzeumban. menüpontunkban, amelynek cím előtti kisképe egy 16. századi spanyolországi kabinetszekrény (vargueno) kulcsát mutatja.

* * *

     A tartalmas estét borkóstoló zárta Budafokról Garamvári Vencel, a 2006. év bortermelője kínálatából.
     Eifert Ildikó a lellei St. Donatus pincészet borásza mutatta be a mustrán megízlelt kitűnő nedűket: 
     A 2006. évjáratú Balatonlellei Irsai Olivér, muskotályos illatú, száraz fehérbort és
az új telepítésű szőlő első terméséből szintén tavaly szüretelt Balatonlellei Syrah (perzsa eredetű, Franciaországon keresztül Ausztráliából „érkezett” fajta) szolidan barrikolt vörösborát.
Mindkét nedű a Garamvári Szőlőbirtok St. Donatus bora Garamvári szelekciójából való.

   


     Örömmel köszöntjük a Kastélymúzeum nagyszerű kezdeményezését, hogy egy különleges este keretében szép élményekkel lehettünk gazdagabbak.

Prim György, Hódi Szabolcs – 2007. október 


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)