Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Bejárás a Wolf-kripta kertjében

Felajánlottuk, hogy társadalmi munkában elvállaljuk az egykori budatétényi temető mementójaként megmaradt Wolf-kripta elhanyagolt kertjének gondozását.

Amint az összejöveteleinkről készített tudósításainkban megírtuk, társaságunk felajánlotta, hogy társadalmi munkában elvállalná az egykori budatétényi temető mementójaként megmaradt Wolf-kripta elhanyagolt kertjének gondozását. A XXII. kerület illetékeseivel, köztük Bollók Istvánné polgármester asszonnyal folytatott sikeres tárgyalások és a gondozási szerződés előkészítése után, június 8-án reggel 8 órakor találkoztunk a helyszínen, hogy bejárjuk a terepet, felmérjük a kert és a sírkápolna állapotát. A hétköznap reggeli időpont dacára, vállalásunk súlyát átérezve, társaságunkból majd egy tucatnyian jöttünk el. Még csak gyülekeztünk, amikor feltűnt és bemutatkozott Jaskó Éva, a Tétény Lakásszövetkezet elnöke. Érdeklődött, kik és mi járatban vagyunk. Elmondta, hogy a Terv utcai lakóközösséget régóta zavarja a kert méltatlan állapota, és maguk is kérték már az önkormányzat segítségét a helyzet megoldásához. Örömmel vette felajánlásunkat, mi pedig megállapíthattuk: amit itt tehetünk, az nem lesz hiábavaló.

Az önkormányzat részéről Vági Pálné aljegyző, Dobos Zsuzsanna a Közművelődési, Sajtó és Idegenforgalmi Csoport civil kapcsolati referense, valamint Vajda Attila, mint a közművek ügyében illetékes munkatárs jött el. Közreműködésüket ezúton is köszönjük!

A kert és az utcafronti kerítés környéke – ez nem volt újdonság, és képeink is igazolják – teljesen elgazosodott. Van néhány, feltehetőleg telepített növény (pl. tűztövis), ám ezek csenevészek és talán nem is a legszerencsésebb választások. A sírköveket ellepi a méteres gaz, egy részük áll, sokuk ledőlt. Az új kerítés rozsdásodik és a Terv utcai lakótelep felöli szakasz fél méterén foghíjas. Kellemes csalódást a kis sírkápolna állaga jelentett. A belül teljesen kifosztott kriptát az önkormányzat finanszírozásában, 1999 őszén Szomolányi Péter kőszobrász-restaurátor vezetésével kívül-belül felújították és világítótestekkel is felszerelték (ezek közül csak a bejárattal szemközti működött). A kétszárnyú bejárati kaput ráccsal erősítették meg. Az épületre ráfér egy alapos pókhálótlanítás és takarítás. Kisebb aggodalomra csak a belső falak lábánál itt-ott megfigyelhető vizesedés és valokatleválás adhat okot. Összességében azonban úgy tűnt a jelenlevőknek, hogy a belső teret csekély önkormányzati ráfordítással elég jó állapotba lehet hozni ahhoz, hogy akár kisebb kiállításnak vagy megemlékezésnek is méltó helyéül szolgálhasson. Ehhez rendelkezésre állnak a felújítást követő egyszeri kiállítás alkalmával felszerelt, s azóta is kiválóan működő fali lámpák. A telek önálló vízcsappal és elektromos bekötéssel rendelkezik, ez egyrészt megkönnyíti majd munkánkat, másrészt szerződés-tervezetünkkel összhangban gördülékenyebbé teheti a közműköltség-elszámolást az önkormányzattal.

Első feladatunk a gyomok, a fű kaszálása lesz. Motoros kaszát többen is ajánlottak, és úgy tűnik, július elejétől lelkes élőerő is rendelkezésre áll majd. Addig remélhetőleg sikerül a szerződés véglegesítése és aláírása is. Később mi is ültetnénk növényeket: rózsát, bokrot, virágot, melyek szakszerű tervezésére és kivitelezésére a tagjaink között található számos hozzáértő jelenthet garanciát. Egy közeljövőbeni állapotfelmérés után megfontolandó lenne az eldőlt sírkövek felállítása is.

Réffy Balázs – 2005. június

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)