Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2007 - 2.

Batthyány Lajos és Klauzál Gábor – vetítettképes előadások a Nagytétényi Kastélymúzeumban 2007. április 28-án.


A délutáni program előtt már jó órával nagy sürgés-forgás volt a Nagytétényi Kastélymúzeum dísztermében. Egyik tagtársunk J. P. – aki ezt már korábban is kezdeményezte – egy profi audio-rendszert szerelt fel keverőpulttal-erősítővel-állványos hangszórókkal-mikrofonokkal, hogy egyrészt az előadók minden szavát jól lehessen érteni még a terem legtávolabbi pontjában is, másrészt, hogy az értékes előadások hanganyaga is az utókorra maradjon. És lőn, mindkét nap minden tökéletesen működött!

A szombati fő program 2 órakor kezdődött a Kastélymúzeum kedves munkatársának, illetve a KGT elnökének bevezetőjével.

      

Majd Pelyach István történész több mint egy órás nagyszerű előadást tartott gróf Batthyány Lajos életéről, a 48-as szerepvállalásához vezető útról, a törvényesség iránti elkötelezettségéről, az első magyar kormány létrejöttéről, tevékenységéről a szeptemberi lemondásig, Batthyány meghurcolásáról a sortűzig. Természetesen érintette az előadás Batthyány Lajos és Klauzál Gábor kapcsolatát, a felső- és alsótáblában mondott reform-országgyűlési beszédeik összehangoltságát, majd a kormány-béli tevékenységüket.

      

A "tétényi" Klauzál Gábor életéről, jelentőségéről, Kistétény-béli szerepéről szólt ezután dr. Dobos Károly, a KGT elnöke. Vetített képekkel illusztrált előadása kerek összefoglalását adta a 48-as földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszter életének, kiemelten foglalkozott Klauzál kistétényi vonatkozásaival, szőlész-borászi, faiskolai gazdálkodásával, a Szent Mihály kápolna fenntartására irányuló támogatásával, Deák Ferenccel való barátságával, ezzel kapcsolatosan a kiegyezés előkészítésével.

A kitűnő előadások után a hallgatóság kapta meg a szót és nem csalódtunk várakozásunkban. A délután – hogy úgy mondjam – VIP vendége Urbán Aladár professzor úr (az elismerten legjelentősebb Batthyány-kutató) hozzászólásával és egy eddig ismeretlen levél bemutatásával színesítette az első miniszterelnökünkről alkotott képet.

    

A továbbiakban egy, a jelenlévők soraiból felvetett témában (Batthyány Lajos özvegyének állítólagos jövendölése kapcsán) bontakozott ki még diszkusszió, melyhez csatlakozott a körünkben szintén ott lévő dr. Pálmány Béla (az Országgyűlés levéltárának vezetője) is személyes családi történetével, amiből kiderült, hogy az ő nagyapja és nagyanyja jelen volt Ferenc Ferdinánd trónörökös szarajevói merényleténél és a segítségnyújtásban is közvetlenül részt vettek.
Nem feledkezhetünk meg Bartos Mihály barátunk kiegészítő felszólalásáról sem, aki többek között a 48-as miniszterek magyar postabélyegeken való megörökítéséről, illetve nem-örökítéséről beszélt.

   

A dísztermi program befejezéseként a KGT elnöke a 2004-es Klauzál-borokkal köszönte meg előadóink közreműködését és a múzeum vendéglátását.

* * *


A Kastélymúzeum-béli délután folytatásában a múzeum kedves fiatal főmunkatársa, Reichart Dóra értő vezetéssel kalauzolta az érdeklődőket a múzeum korabeli bútorai között, melyet ez úton is külön köszönünk neki.


Érdekes mellékszála volt a szombati eseményeknek, hogy a Pozsonyi Casino-ból jött vendégeink egyike a saját felvidéki településükről, Licsérd-ről származó ládát ismert fel a múzeum kiállított darabjai között, illetve az ismerős poprádi-felkai Peyer család egy emléktábláját.

Prim György – 2007. május


Társaságunk tagjai készítették a képeket, amelyekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)