Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Vendégségben a pákozdi pinceszentelésen

A Lics-család kedves meghívásának szívesen tettünk eleget május 19-én

„A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják.” – mondta volt állítólag Hippokratész.

Nos, igen.
Megtiszteltetésnek éreztük, hogy meghívták az immár visszatérő vendégként üdvözölt Klauzál Gábor Társaság és a Budafok–Tétény, múlt, jelen, jövő asztaltársaság tagjait a pákozdi pincészet megszentelésének ünnepére. A Lics-család kedves meghívásának szívesen tettünk eleget május 19-én többedmagammal, Prim György, Zugmann Péter és Hódi Szabolcs barátaimmal.

Budafok–tétényi deputáció Pákozdi Népdalkör Pinceszentelés Borkóstolás

Bevezetésként a Pákozdi Népdalkör asszonykórusának kedves dalcsokrát hallgathattuk meg.
A pincészetet őexcellenciája Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök áldotta meg, majd kinyittatta a kaput a több mint ötvenfős vendégsereg előtt. Társaságunk kiemelt megtisztelését nem csak az mutatta, hogy külön meghívást kaptunk, hanem az is, hogy asztalunknál olyan jeles vendégek társaságában ízlelhettük végig az Etyek–Budai borvidék, a Velencei-tó északi partja, a Meleg-hegy déli lankáiról elénk varázsolt sukoró-pákozdi borkínálatot, mint Wagner Péter, Nadap polgármestere (kitől biankó meghívót szereztünk a július 30-ai Nadapi Sváb bálba), Takács János és Bátori László, Pákozd polgármestere illetve alpolgármestere, Iván János, Mór volt alpolgármestere, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke. Természetesen mi voltunk az utolsók, akiket sikerült az asztaltól felállítani, de a többiek mentségére szóljon, hogy senki nem fogyasztott három pohárkánál többet az isteni nedűkből. A rendkívüli finomságú körözöttes kenyér sokak fantáziáját és étvágyát megihlette, a Klauzál Gábor Társaság boralapanyaga mellé érdemes volna ebből is gyakrabban rendelni a Lics családtól.

Pinceág kivülről Hordótükör Pinceág belülről Borkínálat

A borkóstolást szűk körű pincevezetés követte, ahol Spányi Antal püspök atyával, Ugrits Tamás címzetes kanonokkal, a püspökség irodaigazgatójával és Tirts Tamás országgyűlési képviselővel, a Fővárosi Közgyűlés Kisebbségi, Emberi Jogi és Vallásügyi Bizottságának elnökével együtt ismerkedhettünk meg az egykoron a megyéspüspökséghez tartozó dézsmapincészet történelmével, a Lics-család általi kalandos felfedezésével és borászati jellegzetességeivel. A 200 literes, fiatal barrique-hordókra cserélendő 20, 50 és 100 hektós kiöregedett tölgyfa-ászokhordók legnagyobbikát társaságunk egyik tagja már le is foglalta volna, ám mikor szomorúan konstatálta, hogy ő bizony már nem férne be az akonán (vagyis az ászokhordó „apróka” nyílásán) át, no meg Budatétényig sem mutatkozott hajlandósága maga előtt görgetve hazagurítani, így kis tanakodás után de főképpen önzetlenségből felajánltatott az a társaság számára. Elméletileg tehát van egy 100 hektoliteres hordónk, mely nedű tartására kevésbé, ám messze hallatszó szónoklatok posztamenseként annál inkább alkalmas.

Szőlőtőkék Pincekalauzolás Hangulatban

Hazafelé, útközbeni jókedvünkben meghallgathattuk Wagner operáinak lehetséges összes hőstenorja teljes repertoárját, mint a fiatalkori ismerkedés kifürkészhetetlen lehetőségeinek tárházát, nem utolsó sorban természetesen az operaszeretetre tett hatásán keresztül. E kiválóan sikerült este emlékeként, mindannyiunkban még nyomatékosabban megfogalmazódott az a gondolat, miszerint egy nyári napon a Lics-család pákozdi pincészetében jó lenne újra együtt élvezni a szőlő és a bor adományait, ám immáron már a teljes Klauzál Gábor Társasággal.

Glattfelder Tamás – 2005. május 20.

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)