Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Vendégünk volt Joó Ernő helytörténész

„Budatétény története dióhéjban”-címmel dr. Joó Ernő gazdaság- és helytörténész tartott előadást 2005. május 12-én, társaságunk meghívására, a Szent Imre Közösségi Házban.

Dr. Joó Ernő

„Budatétény története dióhéjban”-címmel dr. Joó Ernő gazdaság- és helytörténész tartott előadást 2005. május 12-én, társaságunk meghívására, a Szent Imre Közösségi Házban. Az érdekes programon tagjainkon kívül számos érdeklődő is megjelent, összesen több mint kéttucatnyian gyűltünk össze.

Dr. Joó Ernő kiváló ismerője a XXII. kerületnek, hatvan éve került Nagytéténybe, lakott Budatényben, jelenleg pedig Budafokon él. A Promontorium Borlovagrend tagja és a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör titkára. Helytörténeti kutatásokkal a 60-as években kezdett foglalkozni. Tóth Gáborral közösen írta, szerkesztette az először 1970-ben megjelent „Tétény–Promontor, Budapest XXII. kerületének története” című könyvet. Előadásában a római kortól kezdve egészen napjainkig áttekintette a település fejlődését, az egykor itt lakók életének alakulását. Nincs hely és mód a dióhéjban előadott krónika összefoglalására, de talán érdekes lehet három pont megemlítése.

Első tanulság, hogy a helyi viszonyok, természetes adottságok mennyire meghatározzák a települések lakóinak életét. Az egykori római erődök, őrtornyok az itt bányászott kőből épültek már. Később Csőt, Kistétény, Budatétény falu lakói közül sokan kőbányászatból éltek, sok budai ház is az itt kitermelt mészkőből épült. Ez a tevékenység fennmaradt az évszázadok során, az utolsó kőfejtő iparengedélyeket a XX. század elején adták ki. A bányászat melléktermékeként keletkezett üregeket aztán a XV. századtól kezdődő és a filoxéravészig virágzó szőlőkultúra művelői használták borospincéknek, de ezekbe a járatokba költöztek a budatétényi gombatermesztők is.

Másodsorban érdekes megfigyelni, hogy jelentős egyéniségek milyen nagy hatással lehetnek környezetükre. A Klauzál Gáborhoz, Korizmics Lászlóhoz, Morócz Istvánhoz hasonló tehetségű és ambíciójú emberek országos jelentőségű munkássága mellett helyi tevékenységük, szellemi kisugárzásuk is évszázadokon átérhet.

Harmadszor: ilyen „nagy öregeket” szerencsénkre mi is ismerhetünk. Az idősebbek mindig megemlékeznek a legendás, néhai Mayer (Marton) Gyula doktorról, aki a szegényeket ingyen gyógyította, és számtalan emberen segített. Budatétény mai nagyjai között pedig nem lehet elmenni a rózsanemesítő Márk Gergely mellett. Az előadást követő kötetlen és jó hangulatú beszélgetésen szóba kerültek az ő rózsái, az egykori s talán valamikor újra felvirágzó kiállítások is.

Köszönjük a Szent Imre Közösségi Ház vendégszeretetét és dr. Joó Ernőnek a lelkes és alapos ismertetőt. Ahogy előadónk figyelmeztetett, a helytörténeti kutatásokat még messze nem lehet lezárni. Sok mindenre fény derült már, de számtalan nyitott kérdés várja a múlt megismerése vágyót.

Réffy Balázs

2005. május


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)