Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Kassai találkozások

Felvidéki nyári kirándulásunkon 2007. július végén Kassán két aktív magyar egyesület képviselőjével találkoztunk.

     Kassa szépen felújított főutcája északi végén álló Maraton szobornál, az egykori Felső-Magyarországi Múzeum épülete előtt találkoztunk 2007. július 27-én a Henszlmann Imre Történelmi Társaság elnökével Halász Györggyel és az elnökség tagjával Kiss Istvánnal. Elbeszélésükből megismerhettük fő célkitűzéseiket, melyek elsősorban Kassa és környéke magyar vonatkozású emlékeinek feltérképezése és azoknak kiállításokon, előadásokkal és megemlékezések útján történő népszerűsítése, ezzel az útókor számára történő megóvása. Legutóbb nagy Rákóczi emlékkiállítást szerveztek a bujdosó fejedelem és száműzetésében hű társai földi maradványainak hazahozatala és újratemetése centenáriuma alkalmából. Évente két alkalommal: március 15-én és október 6-án megkoszorúzzák a kassai temetőben nyugvó 1848/49-es honvédok sírjait.

     A Társaság évről-évre rendkívül értékes és hiánypótló kiadványokat jelentet meg, melyekből nagy örömünkre néhány példánnyal meg is ajándékoztak minket, melyet ezúton is köszönünk. Könyveik legtöbbször kétnyelvűek, de akad háromnyelvű is közöttük. Az Almanach 1992-2002 kiadvány a Társaság első 10 évének rövid lenyomata, melyben az elfelejtett kassaiak közül a névadó Henszlmann Imre és Gerster Béla emléke is meg van örökítve. Külön érdekesség Kassa 1941-es bombázásának dokumentált története. Füzet mutatja be a régi temetőket, a domonkos templomot, és a korai ipari létesítményeket. Két 1906-os reprint kiadás emléket állít a már sajnálatosan lebontott Honvédszobornak és II. Rákóczi Ferenc újratemetésének.

 
     Beszélgetéseink során a kölcsönösség jegyében bemutattam a Klauzál Gábor Társaság tevékenységét melynek kapcsán megállapítottuk, hogy egyesületeink a XIX. század felelevenítése kapcsán számos kapcsolódási ponttal rendelkeznek. 

A közösen elköltött vacsora igen kellemesen telt, köszönjük szépen a meghívást! Az est során átadtunk egy-egy palack Klauzál-bort és a 23. sorszámú Klauzál Gábor Társaság 2005-2006 évkönyvet. Halász Györgyben és Kiss Istvánban Kassa magyar kultúrtörténetének dokumentálásában és megmentésében élenjáró kiváló embereket ismertünk meg. Kívánunk nekik sok erőt, jó egészséget további áldozatos munkájukhoz!

 
     A kassai Dóm előtt találkoztunk vasárnap (július 29-én) este Blénessy Róberttel, a
Kikelet Kassai magyar ifjúsági közösség alelnökével. Társaságuk a mintegy 800 kassai magyar ajkú diáknak szervez rendezvényeket és próbál tartalmas programokban gazdag közösségi létet teremteni az ifjúság számára. A magyarországi Mindentudás Egyeteme mintájára megszervezett Kassai MindenTudás Egyeteme már három sikeres rendezvényt tudhat maga mögött. Kedveltek a Filter néven futó kávéházi beszélgetéssorozatuk és a szemeszterenként kétszer megrendezésre kerülő magyar bulik. Az anyaországi Rákóczi Szövetségen keresztül sok rendezvénybe kapcsolódnak be, így tagjaik évről-évre részt vesznek az október 23-hoz kapcsolódó budapesti megemlékezéseken.

   
     Róbertben egy aktív, nyitott, a helyi magyarság érdekeit képviselő fiatalembert ismerhettünk meg, akivel érdemes volt leülni beszélgetni. Számára is átnyújtottunk egy palack Klauzál-bort a találkozásunk emlékére.

     A kassai múzeum1848-as szobájában nagy örömünkre felleltük a pozsonyi alsótábla és a Batthyány-kormány egy-egy fényképét. A kormány tablóján szemből a jobb alsó sarokban Klauzál Gábor.

Megjegyzés: Kassa megújult belvárosának képét a Kassa a tenyerünkön című, a dóm fotóit Kovács Miklós: Kassa című útikönyvből vettük.

Dobos Károly - 2007. július


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)