Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Beszámoló áprilisi egyesületi rendezvényünkről

Társaságunk először gyűlt össze a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontban. Az április 28-ai megbeszélés a megalakulás körüli feszített programú közgyűlések után kötetlenebb keretek között zajlott.

Társaságunk először gyűlt össze a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontban, melynek 203-as termét Bollók Istvánné polgármester asszonnyal történő egyeztetés után, Nagy Károly igazgató úr szíves közreműködése révén kaptuk meg havi egy alkalomra. Az április 28-ai megbeszélés a megalakulás körüli feszített programú közgyűlések után kötetlenebb keretek között zajlott. „Birtokba vettük” a termet, jólesően nyugtáztuk, hogy kitűnően sikerült a XXII. kerületi díszpolgárok találkozójának szervezése és lebonyolítása, megbeszéltük a kerületi Civil Nap tapasztalatait és sorra vettük a további teendőket.

Névadónk szellemiségéhez méltó módon szeretnénk a köz hasznára lenni. Korábban felvetődött, hogy egyik első lépésként vállalnánk az elhanyagolt állapotú Wolf-kripta kertjének gondozását: a kaszálást, az arra érdemes növények ápolását, valamint a kerítésen belül és körül a szemét összeszedését. A polgármester asszony tájékoztatása szerint jelenleg szerződés hivatott gondoskodni a helyi műemlék környezetének rendben tartásáról, ennek felülvizsgálata és esetleges felbontása után kerülhet kulcs és illetékesség társaságunkhoz. Esélyeinket talán javítja, hogy a megbízott fél láthatólag nem végzi el feladatát, a kertet tavaly augusztusban elvirágzott, erősen allergén pollenű fekete üröm (Artemisia vulgaris) kórói és más gyomok lepik el, itt-ott derékmagasságban. Hisszük továbbá, hogy a leterhelt önkormányzatok nem térhetnek ki az ehhez hasonló komoly, önkéntes felajánlások elől. Az ilyen felbecsülhetetlen kapacitású „energiaforrások” felhasználása rengeteget javíthatna környezetünk minőségén, lakhatóságán. A sírkert kitakarítása után szó lehetne kisebb kiállítások, programok, megemlékezések lebonyolításáról is. Bizakodva várjuk polgármester asszony kedvező válaszát.

Sok szó esett felbecsülhetetlen jelentőségű XXII. kerületi nevezetességünk, az európai hírű Rózsakert megmentéséről is. A kert jelenleg eredeti területének egyhatodán, a lehető legszűkösebb költségvetéssel, teljes körbeépítéstől és saját maradék ingatlanja elvesztésének lehetőségétől fenyegetve működik. Társaságunk a kerületünkben működő Konstruktívval karöltve közös akciót tervez. Szabó Gábor tagtársunk lefotózta Márk Gergely egykor Tétényben, jelenleg Törökbálinton dolgozó rózsanemesítő fajtagyűjteményét. Terveink szerint ezekből a fényképekből lehetne hatásos, sok embert elérő és elgondolkodtató vetítést rendezni a Konstruktív segítségével. Több napon át bemutatnánk az itt nemesített, és részben ma is itt őrzött rózsákat, adatokat és tudnivalókat vetítenénk a kert történetéről, javaslatokat a megmentéséről.


Bartos Mihály
és Örsi Gabriella

Bartos Mihály javaslatára eldöntöttük, hogy a társaság díszes emlékkönyvet szerez be, melybe programjainkon készült fényképeket, meghívott vendégeink, előadóink aláírását és bejegyzéseit gyűjtjük majd.

130 éve, 1875-ben nyitották meg a budatétényi temetőt. Bartos Mihály felvetette egy évfordulós kiállítás megszervezését, melynek anyagát Felker Győzővel közösen gyűjtött fotói képeznék.

Szóba kerültek nyári programjaink is. A Klauzál Gábor Társaság a Kalocsai Múzeumbarátok Körével közösen megemlékező előadást és beszélgetést tart 2005. augusztus 6-án, szombaton délelőtt 11.00 órakor, „Mit köszönhetünk a Kalocsán elhunyt Klauzál Gábornak?”-címmel. A helyszín a kalocsai Viski Károly Múzeum közművelődési terme, az előadó dr. Dobos Károly, a KGT elnöke. Az emlékülést megnyitja és a beszélgetést vezeti dr. Grabarits István, a Kalocsai Múzeumbarátok Körének elnöke. A programra társaságunk tagjai és az érdeklődők a jelentkezők számától függően busszal vagy személyautóval utaznak el.

Markó László tagtársunk június 25-ére Csongrád megyei, Klauzál Gábor életéhez, munkásságához kapcsolódó településeket (Szentes, Szegvár, Hódmezővásárhely és Szeged) érintő körutazásra tett javaslatot.

2005. május 9.

Réffy Balázs

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)