Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

„Angyal, vigyél hírt a csodáról”

Maiorum gloria posteris lumen est. Az elődök dicsősége fény az utódok számára – vallották az ókori Sallustiusszal együtt mindazok, akik a Rózsavölgy Egyesület által szervezett csendes megemlékezésre gyűltek össze 2006. október 21-én, szombaton délután négy órakor a Budafok-felsővárosi temetőben, hogy fejet hajtsanak az 1956. évi forradalom és szabadságharc helyi hőseinek és áldozatainak síremlékeinél.

Október végi csendes, aranyló naplementében álltuk körül az ünnepre megtisztított, virágokkal és nemzeti színű szalagokkal feldíszített sírokat. Elsőként – a szervezők nevében – dr. Lázár Imre idézte fel a fél évszázaddal korábbi eseményeket s azok hőseit. Őszinte, szívből jövő szavait az elhunytak lelki üdvéért mondott közös imával zártuk.

Ezt követően Márai Sándor Mennyből az angyal című versét hallgattuk meg Erdélyi György megrendítően szép előadásában. Majd következett a megemlékezés virágainak elhelyezése és a mécsesek meggyújtása. Szántó Tamás egyenként idézte meg a sírokban nyugvókat, ismertetve személyi adataikat, haláluk körülményeit. Egy név, egy sír, a hála virágai, lobogó mécses – mindaddig, míg a szomorú sor végére nem értünk. A tiszteletadók között – a szervezőkön kívül – ott voltak a Csillaghalom Polgári Egylet, a Savoyai Jenő Asztaltársaság képviselői, valamint a Klauzál Gábor Társaság nevében dr. Dobos Károly, Prim György és jómagam.

A megemlékezés után közös beszélgetés indult, melynek keretében ki-ki felelevenítette 1956-os élményeit, emlékeit. Életképek idéződtek fel ötven év távlatából, sorsok, tragédiák, az üldöztetés véres valósága, a szétszóratás, majd a terrorral elfojtott néma gyász. A több évtizednyi kötelező agyonhallgatásról akaratlanul is Petőfi sorai jutottak eszembe: „Óh e hazában oly sok jeles / Sírján ingatja vándor fuvalom / A feledésnek tüskebokrait”, s most ebben a késő őszi alkonyatban megnyugtatóan jó volt végigtekinteni a parányi lángnyelvek által megvilágított síremlékeken. Lélekemelő, szívet melengető volt a pillanat. Kötelességünket teljesítettük: emlékeztünk mindazokra, akik a legtöbbet, életüket áldozták értünk. Nyugodjanak békében!

Bartos Mihály – 2006. október

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)