Notice: session_start() [function.session-start]: ps_files_cleanup_dir: opendir(/var/lib/php4) failed: Hozzáférés megtagadva (13) in /home/httpd/www/klauzal.hu/html/includes/config.php on line 62
Klauzál Gábor Társaság
Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Rózsakert kerekasztal

2006. december 11-én a budatétényi Radóczy Galériában a Budatétényi Polgári Kör és a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület szervezésében jött létre a „Rózsakert kerekasztal”.

A beszélgetésen a résztvevők (Szenczi Győző, a Dísznövény Kutató Intézet igazgatója, Szabolcs Attila, Budafok–Tétény polgármestere, Magyar Gábor, a képviselő-testület városrendezési bizottságának elnöke, dr. Gerő Balázs kerületi főépítész, civil szervezetek, helyi lehetséges támogatók, vállalkozások, a sajtó és a helyi önkormányzat képviselői) körüljárták a rózsakert megmentésének, hasznosításának, bemutatásának, promóciójának lehetőségeit és az ezt célzó helyi együttműködés, összefogás módozatait. A megbeszélésen csak vázlataiban elhangzott egyik hozzászólásban Kolláthné Hollóssy Rita a Budatétényi Polgári Kör titkára összefoglalta a rózsakerti szabadtéri koncertek eddigi történetét, melynek szerkesztett változatát alább közöljük:

A Budatétényi Polgári Kör a rózsákért
Szabadtéri hangversenyek és „A rózsa” című pályázat története

Nosztalgiával gondoltunk azokra az időkre, amikor teljes pompájában virágzott a rózsakert, és a Tétény–Promontor Kulturális Napok programjainak szerves része volt a rózsakiállítással egybekötött szabadtéri hangverseny.
A Budatétényi Polgári Kör ezért több alkalommal tett lépéseket a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. területén található rózsakert megmentéséért. Szervezett civilfórumokat, meghívta Márk Gergely rózsanemesítőt, a rózsakiállítások egykori szervezőjét. Felvetette a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel és más azonosan gondolkodó kerületi közösséggel, a „Nemzeti Rozárium” gondolatát. Az intézet is örömmel fogadta a kezdeményezéseket.

Miután ezek a kezdeményezések igazán nem jártak sikerrel, elhatároztuk, hogy mindenképpen a köztudatban tartjuk, hogy milyen értéket veszítettünk, illetve milyen nagy értéket veszíthetünk el, és elindítottuk útjára a szabadtéri nosztalgiahangverseny gondolatát. 2003-ban megszerveztük az első hangversenyt.

2003. június 14-én szabadtéri nosztalgiahangversenyen a Budafoki Baptista Gyülekezet fúvószenekara játszott, Gál László vezényelt. A hangversenyt séta követte, amit Boronkay Gábor, a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. munkatársa vezetett.

2004-ben, az önkormányzat segítségével folytatni tudtuk ezt a kezdeményezést és színvonalát is tudtuk emelni. A június 26-ai hangversenyre 60 db széket igényeltünk, és örömünkre szolgált, hogy az ülőhely kevés lett. Sokan állva hallgatták a remek jazzmuzsikát, a Budafok Big Band előadását (a zenekar vezetője Thomas Miklós volt). Sokan fényképeket készítettek a teljes pompában virágzó rózsákról. A hangverseny előtt dr. Somosy Zoltán, a Budatétényi Polgári Kör elnöke tájékoztatta az egybegyűlteket a hangverseny céljáról, felhívta a figyelmet, hogy a rózsakert megmentése mindannyiunk közös ügye. Elmondta, hogy a rózsakiállítás tárgyi feltételeinek biztosítása érdekében a Budatétényi Polgári Kör közreműködésével létrejött egy találkozó az ónkormányzat és a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. vezetése között. A hangverseny után a Szent Imre Közösségi Házban fehér asztal mellett beszélgettünk. Vendégünk volt Szenci Győző igazgató úr és Boronkay Gábor, aki a rózsák akkori állapotáról és a lehetőségekről tájékoztatta az érdeklődőket. Sok hasznos gondolat és felajánlás erősített meg mindannyiunkat abban, hogy a rózsakiállításra van igény, és a közös ügyért érdemes tenni!

2005. június 19-én ismét szabadtéri hangversenyre invitáltuk a kerület rózsákat kedvelő közönségét, a jazzkoncertet a világhírű Budapest Jazz Orchestra adta Fekete Kovács Kornél művészeti vezetésével. Ebben az évben az „A rózsa” című pályázattal bővítettük a rózsakert népszerűsítését. A pályázatot a kerületben található általános iskolások részére hirdettük meg: rózsát ábrázoló képeket kellett készíteni tetszőleges technikával. A pályázaton hat iskola, több mint száz pályaművel vett rész. A pályaművekből készült kiállítás a Szent Imre Közösségi Házban volt látható. A jazzkoncert előtt dr. Somosy Zoltán, a Budatétényi Polgári Kör elnöke tartott megnyitó beszédet, amiben a rózsák szépsége mellett a tehetetlenségünket is ecsetelte. A koncert után a Szent Imre Közösségi Házban vetítés volt a „Budafok–Tétény, múlt, jelen, jövő” internetes asztaltársaság felvételeiből. A téma természetesen a rózsa volt. Ezen a rendezvényen az „A rózsa” című pályázat összes résztvevője emléklapot kapott.


Lelkesedésünket nem veszítettük el, és a következő évben ismét szervezésbe fogtunk. Az „A rózsa” című pályázatban az általános iskolások feladata rózsákat ábrázoló képeslapok gyűjtése volt, két iskolából tizenöt pályázó 100 különböző képeslapot küldött a pályázatra. Emléklapot természetesen mindenki kapott.

2006. június 18-án ismét szabadtéri hangversenyre készülődött egy lelkes kis csapat. A német hagyományőrző Brüders Kapelle Thomas Miklós vezetésével vállalta a jó hangulat megteremtését, ami bizony veszélyben volt, mivel a VAX XXII Rt. a szokásos székeket nem szállította a helyszínre. Szorult helyzetünkben a rózsakerti Baptista Gyülekezet segített: tábori ülőhelyeket hoztak, így az idősebb érdeklődőket le tudtuk ültetni, a fiatalabbak álltak vagy a fűre ültek.


A megnyitó beszédet én tartottam. Röviden összefoglaltam a rózsakultusz 7000 éves történetét, a rózsanövényt a virágok királynőjének neveztem. A koncert és a rózsakertben tett séta után a hallgatóság felment a Szent Imre Közösségi Házba, ahol megcsodálták az összegyűjtött képeslapokból rendezett kiállítást. Sajnos ezen a rendezvényen a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. vezetősége nem képviseltette magát.

Most felteszem a kérdést: legyen ötödik, jubileumi szabadtéri hangverseny, 2007 nyarán?

Kolláthné Hollóssy Rita
a Budatétényi Polgári Kör szervező titkára

Prim György – 2006. december

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)