Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Koncert a rózsákért

Márk Gergely egykori rozáriumában a Budatétényi Polgári Kör nemes ügybuzgalma évről évre kellemes délutánt szerez a rózsák és a zene kedvelőinek.

2006. június 18-án, az immár negyedik alkalommal megrendezett szabadtéri koncerten ezúttal német hagyományőrző dallamok csendültek fel a Thomas Miklós vezette budafoki Brüders Kapelle fúvószenekar jóvoltából. A trombiták, klarinétok és tubák varázsolta polkák, valcerok és indulók kellemes délutánt szereztek a verőfényes napsütésben, árnyékos fák hűvösében ülő szépszámú hallgatóságnak.

A rózsakertben bóklászva meglehetősen ellentmondásos kép tárul a látogató elé: gyönyörű rózsák és az ebek harmincadjára kerülő parlag, a kert hatalmas, emblematikus, virágzó hársfái és a mindenütt tért nyerő gaz.

Nincs még ugyan veszve minden, látszik az igyekezet, a tövek meg vannak metszve, nincsenek tetvek a növényeken, folyamatosnak tűnik a parcellák kapálása, de látható, hogy ide bizony több akarat, több pénz kellene. Több ember a kert, az utak karbantartására, nem is beszélve arról, hogy az állomány – időjárástól és gondozatlanságtól – egyre pusztuló töveit, sőt, már a hiányzó komplett fajtasorait is rendben pótolni kellene, mert így lassan visszafordíthatatlanná lesz a fogyás.

Ezért is méltánylandó a Budatétényi Polgári Kör fellépése a Rozárium megmentéséért. A nemes kezdeményezés ünnepi állomásai a rózsanyíláskor évről évre színvonalas programmal megtartott, vasárnap délutáni rózsakoncertek.



A budatétényi rózsakert és Klauzál Gábor kapcsolatáról néhány sor honlapunk egy másik írásából:

„A kerületünk középpontjában elhelyezkedő Budatétény arculatát régen a kertészetek határozták meg. Ezek közül országos, sőt nemzetközi szinten is kiemelkedő a Budatétényi Rozárium, mely valaha Európa leghíresebb rózsagyűjteménye volt. Megjegyezzük, hogy az 1850-es években éppen Klauzál Gábor alapított e helyen először dísznövénykertészetet, mely 1906-ig működött. Ennek bizonyos értelemben jogutódja az 1950-ben megnyílt rózsakert, mely fénykorában nem csak botanikai, hanem kulturális központ is volt: az évente megrendezett rózsakiállítások szoborbemutatókkal, koncertekkel párosultak. A hetvenes években a virágzáskor megrendezett kiállítás volt az év legjelentősebb kerületi kulturális attrakciója.”

Prim György

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)