Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Koncert a rózsákért

Márk Gergely egykori rozáriumában a Budatétényi Polgári Kör nemes ügybuzgalma évről évre kellemes délutánt szerez a rózsák és a zene kedvelőinek.

2006. június 18-án, az immár negyedik alkalommal megrendezett szabadtéri koncerten ezúttal német hagyományőrző dallamok csendültek fel a Thomas Miklós vezette budafoki Brüders Kapelle fúvószenekar jóvoltából. A trombiták, klarinétok és tubák varázsolta polkák, valcerok és indulók kellemes délutánt szereztek a verőfényes napsütésben, árnyékos fák hűvösében ülő szépszámú hallgatóságnak.

A rózsakertben bóklászva meglehetősen ellentmondásos kép tárul a látogató elé: gyönyörű rózsák és az ebek harmincadjára kerülő parlag, a kert hatalmas, emblematikus, virágzó hársfái és a mindenütt tért nyerő gaz.

Nincs még ugyan veszve minden, látszik az igyekezet, a tövek meg vannak metszve, nincsenek tetvek a növényeken, folyamatosnak tűnik a parcellák kapálása, de látható, hogy ide bizony több akarat, több pénz kellene. Több ember a kert, az utak karbantartására, nem is beszélve arról, hogy az állomány – időjárástól és gondozatlanságtól – egyre pusztuló töveit, sőt, már a hiányzó komplett fajtasorait is rendben pótolni kellene, mert így lassan visszafordíthatatlanná lesz a fogyás.

Ezért is méltánylandó a Budatétényi Polgári Kör fellépése a Rozárium megmentéséért. A nemes kezdeményezés ünnepi állomásai a rózsanyíláskor évről évre színvonalas programmal megtartott, vasárnap délutáni rózsakoncertek.A budatétényi rózsakert és Klauzál Gábor kapcsolatáról néhány sor honlapunk egy másik írásából:

„A kerületünk középpontjában elhelyezkedő Budatétény arculatát régen a kertészetek határozták meg. Ezek közül országos, sőt nemzetközi szinten is kiemelkedő a Budatétényi Rozárium, mely valaha Európa leghíresebb rózsagyűjteménye volt. Megjegyezzük, hogy az 1850-es években éppen Klauzál Gábor alapított e helyen először dísznövénykertészetet, mely 1906-ig működött. Ennek bizonyos értelemben jogutódja az 1950-ben megnyílt rózsakert, mely fénykorában nem csak botanikai, hanem kulturális központ is volt: az évente megrendezett rózsakiállítások szoborbemutatókkal, koncertekkel párosultak. A hetvenes években a virágzáskor megrendezett kiállítás volt az év legjelentősebb kerületi kulturális attrakciója.”

Prim György

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (46)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)