Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Látogatás Márk Gergely rózsanemesítő törökbálinti rózsakertjében

„Gergely bácsi a hétvégi rózsadombi rózsaünnep programdömpingje miatt számára egyedüliként alkalmas, vasárnap délután 2–5 óra közötti időpontban vár minket rozáriumában.”

Így kezdődött titkárunk pontosító felhívása Márk Gergely rózsakertjének meglátogatására, melyben külön figyelmet érdemel a megtiszteltetés, miszerint Márk Gergely kizárólag társaságunk kedvéért jött ki aznap törökbálinti kertjébe, hogy a kapukat kitárva, személyesen kalauzoljon végig minket szeretett rózsái között.

2006. június 18-án, a megbeszélt időben a Klauzál Gábor Társaság érdeklődő tagjait – kiegészülve a budafoki borász Lics-családdal – Márk Gergely törökbálinti kertjében találta a „rózsadélután”. Gergely bácsi a többi között bemutatta a számunkra most legkedvesebb, 601. sorszámú legújabb nemesítését, a „Klauzál Gábor emléke” rózsaszín floribundát. Elmondta, azért is érdekes ezen új rózsája, mert a nagy bugavirágzatban folyamatosan fejlődnek egymás mellett virágok, így mindig található köztük egy-egy, a fejlődés – bimbózás, teljes pompa, elnyílás – minden állomásában.


„Klauzál Gábor emléke” rózsaszín floribunda

Kerti sétánkon Gergely bácsi kiemelt több fajtát (főként a parkrózsákból), amik egész nyáron virágoznak, így több hónapon keresztül lehetnek a kertek, parkok színes és illatos díszei.

Megemlítette még, hogy a közeljövőben a Margitszigeten és a Rózsadombon egyes rózsafajtáiból több tízezer tővel ültetnek majd be, illetve, hogy az utóbbi helyen gyakorlatilag a nulláról indulva, egész rózsabázist terveznek létrehozni. Itt kényszerültünk szembesülni újra azzal a szomorú ténnyel, hogy a kerületünkben szinte már csak nyomaiban jelenlévő több évtizedes múltra visszatekintő, nagyhírű rózsakultúra lassan az enyészet martalékává válik.

Búcsúzásunk után nagy örömmel állapíthattuk meg, hogy Gergely bácsi életkedve, munkabírása – így a nyolcvanon túl is – változatlanul töretlen. Kívánunk neki munkájához további jó egészséget!

Prim György

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)