Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Budafok–Tétény Civil Szervezetek Napja 2006

Találkozások Klauzállal és a kerületi civil szervezetekkel

Az 1998-as kiadású és legfrissebbnek mondható kerületi Budafok–Tétény könyvben, melyet Garbóci László írt és szerkesztett, már mintegy harminc civil szervezetről olvashatunk. Azóta a kisebb-nagyobb létszámú és aktivitású szervezetek száma jócskán szaporodott. Közéjük tartozik a Keresztény Értelmiségiek budafoki csoportja és a 2004-ben alapított Klauzál Gábor Társaság is. Sok tömörülés aktivitása mellett a Budafok–Tétény Baráti Körök Egyesülete a legszorgalmasabbak és legkezdeményezőbbek közé tartozik. Minden évben április táján megrendezik a kerületi civil szervezetek találkozóját.

Április 29-én ismét nagyon sokan töltötték a napot a baráti körökkel. A szervezők három színvonalas előadóval lepték meg az érdeklődőket, akik a kerekasztal szerűen berendezett teremben egyszerre figyelhették az előadókat és konzultálhattak egymással. Az NCA, azaz a Nemzeti Civil Alapprogram tevékenységének ismertetése a mindenkori kormányzat és a civil hálózat közötti kötelékek összefüggéseire, azok összetartó vagy béklyózó hálójára világított rá. Az Egerből is érkező civilek előadásait követően a szokásossá váló kerekasztal-beszélgetésben a civil szervezetek vezetői és képviselői szóltak hozzá a felvetődött témákhoz. Nyilvánvalóvá lett az a vélemény, hogy a civil szervezeteknek nem egy hierarchikus függésrendszert, hanem a horizontális egymás mellettiséget érdemes preferálni akkor is, ha a mindenkori kormányzóknak a támogatások célba juttatása szempontjából nem ez a legkényelmesebb helyzet. A kerületünkben működő civileket az önkormányzat eltérő összegekkel támogatja. A közüzemi díjak „viszonzás nélküli” önkormányzati finanszírozása a közösségi házak befogadó funkciójához és a bennük folyó minőségi közösségi, kulturális, sport stb. tevékenységekhez feltétlenül szükséges – hangzott az egyetértő vélemény. A szervezetek többségénél az aktuális politikába való bekapcsolódás nem kívánatos, akkor sem, ha a legtöbb civil szervezetben vannak és lehetnek meggyőződéses ideológiai elhivatottságú emberek.

A Klauzál Gábor Társaság 2004-es megalakulása óta sokadik rendezvényét tartotta április végén. Klauzál Gábor emléktáblájának felavatása és a köré szerveződő rendezvények miatt a vezetők helyett most a tagok képviselték az egyesületet.

A civil szervezetek sokszínűsége kerületünkben közel hozza egymáshoz a hasonló érdeklődésű, az egymás tevékenysége iránt érdeklődő embereket és szervezeteket. A Nagytétényi Polgári Kör, a Rózsavölgy Egyesület, a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület, a Budatétényi Polgári Kör és mások rendezvényei is néhány, jobb esetben néhány tucat önzetlen ember munkájának köszönhetően élhetőbbé, barátságosabbá, nyitottabbá teszik valamennyiünk életét, és ami talán a legfontosabb: általuk jobban megismerhetjük a bennünket körülölelő világot. Ezért aztán nem csoda, hogy a kerekasztal-beszélgetésben többen is elmondták a több civil szervezethez tartozás miatt érzett örömüket is. A legfrissebb hír a Békési Imre által kezdeményezett civil egyesület, a még csak formálódó Budafoki Lokálpatrióták Köre. Ha egy tucatnyian akarják biztosan létrejön az is. Én önkormányzati képviselő is vagyok. Emellett nagyon szívesen vagyok tagja több civil szervezetnek is, mert hiszem, hogy többek, értékesebbek vagyunk és leszünk egymás által.

Éljen Klauzál és viruljanak az ő gondolatainak hívei!

Janzsó János – 2006. május


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)